Алма жинағанда нені ескеру керек?

Алма - бананнан кейінгі әлемдегі ең көп өндірілетін және сатылатын жеміс. Олардың алуан түрлілігінің бай болуына байланысты егін жинау уақыты кең уақыт кезеңіне таралады. Ерте сорттар маусым айында ерте пісетінімен, қызғылт ханым сияқты сорттар ерекшеленеді, өйткені егін жинау уақыты қарашаға дейін созылады. Оның үстіне алма ұзақ сақталатындықтан жыл бойына мол болатын сирек кездесетін жемістердің бірі.

Алманы қашан жинау керектігін анықтау үшін бірқатар критерийлер бар. Ең алдымен назар аударатын нәрсе - гүлдену мен егін жинау арасындағы күндер саны. Мысалы, Golden Delicious сорты гүлденуден кейін 135-150 күннен кейін піседі, ал Granny Smith сорты гүлденуден кейін 165-180 күннен кейін жиналуы керек. Тиісті егін жинау уақытын анықтау үшін гүлдену мен жинау арасындағы күндер саны, сондай-ақ жеміс целлюлозасының қаттылығы, крахмал мен қанттың айналу дәрежесі және су мөлшері сияқты кейбір критерийлерді ескеру қажет. - еритін құрғақ зат.

Егін піскен кезде жемістерді жинаған кезде, жемістердің жұмыртқалары зақымданбауы керек. Жидектерді жинау кезінде сығуға болмайды. Өйткені бұл жағдай саусақтың көгеруі деп аталатын ұрыққа зақым келтіреді. Алманы да таңертең ерте жинауға болмайды. Алма жинаған кезде, белдікке киетін шүберекпен жабылған шелектерді немесе матадан жасалған сөмкелерді пайдалану керек, ал толтырылған шелектерді жәшіктерге босатқанда алмаларды зақымдамау үшін баяу төгу керек.

Жиналған жемістер сол күні тоңазытқышта сақталуы керек. Жиналған жемістер тоңазытқыштан тыс жерде сақталса, сақтау уақыты күту уақытына пропорционалды түрде азаяды. Тез арада жиналып, тиісті жағдайларда сақталса, алманы әдеттегі қоймада 6-8 ай және бақыланатын атмосфералық қоймада 10-12 ай сақтауға болады.

Пікір үстеу


X