Концепции поглощения и удаления питательных веществ в питании растений

Өсімдіктердің қоректенуіндегі қоректік заттардың сіңірілуі және жойылуы туралы түсініктер

Өсімдіктердің даму кезінде топырақтан алатын қоректік заттардың мөлшері тұтынылатын қоректік заттардың мөлшерімен өрнектеледі. Бұл қоректік заттардың кейбірін өсімдікте сақтау немесе өсімдік бөліктерін топырақпен араластыру арқылы қайта пайдалануға болады, ал кейбіреулерін жиналған жемістермен немесе топырақтан алынған өсімдік бөліктерімен біржола жоюға болады. Бұл жойылған қоректік заттардың мөлшерімен анықталады.

Сіңірілетін қоректік заттардың мөлшері өсімдік алмасуында қолданылатын қоректік заттардың мөлшеріне байланысты болғанымен, жойылатын қоректік заттардың мөлшері жерден жүргізілетін материалдың қоректік заттарына тікелей байланысты.

Көпжылдық өсімдіктер қоректік заттарға қажеттілігін өз қорларынан қанағаттандырса, бір жылдық өсімдіктер барлық дерлік қажеттіліктерін топырақтан алуы керек. Бұл жағдайды тыңайтқыштарды қолданғанда ескеру қажет.

Тыңайтқыштың мақсаты - топырақтан қайтарымсыз жойылған қоректік заттардың мөлшерін қалпына келтіру. Бұған қол жеткізілмесе, уақыт өте топырақ құнарлығы сөзсіз төмендейді. Тұрақты ауылшаруашылық өнімін және топырақ құнарлығын сақтау үшін дақылдың топыраққа түсетін және одан шығатын қоректік заттардың мөлшерін білу және соған сәйкес тыңайтқыштарды қолдану қажет. Кейбір өсімдіктер топырақтан алатын немесе алып тастайтын қоректік заттар төменде көрсетілген.

Название растения

N

P2O5

K2O

CaO

MgO

S

Яблоко

Поглощенный

2.4

1.4

4.4

1.5

0.6

0.6

Удаленный

0.95

1.05

2.3

0.24

0.16

0.35

Томат

Поглощенный

2.8

1.3

3.8

Удаленный

1.3

0.46

2.9

1

Картофель

Поглощенный

4.9

2.1

11.8

0.5

Удаленный

3

1.5

6.5

0.3

Виноград

Поглощенный

4.2

1.5

6.5

Удаленный

4.1

1.5

6.5

Пшеница

Поглощенный

36.7

13

25.5

Удаленный

25.2

10

5.5

Кукуруза

Поглощенный

27.3

11.3

22.9

2.6

Удаленный

17.3

7.8

4.9

1.2

Пікір үстеу


X